מדוע ירקות כבושים טובים לבריאות?
תהליך כבישת הירקות קיים בעולמנו כבר אלפי שנים. עוד בימי קדם השתמשו בו לצורך שימור ירקות. הסיבה היא שהתסיסה שמתרחשת בתהליך הכבישה מונעת התרבות חיידקים מזיקים במזון ומעודדת גדילת חיידקים טובים החשובים לבריאותנו.
אז מה בעצם קורה לגופנו כשאנו אוכלים ירקות כבושים (שימו לב מדובר בירקות כבושים במלח ועל כך נדבר עוד בהמשך):
לדברי הנטורופת ד"ר רפאל אריאס, החשיבות העליונה בצריכת חמוצים מתוצרת ביתית היא שהם מחזקים את כמות ואיכות החיידקים הידידותיים במערכת העיכול.
אכילת ירקות כבושים במלח בייצור ביתי , מדגיש הנטורופת, מעודדת את שגשוש החיידקים הידידותיים שלאחרונה נערכו עליהם עשרות מחקרים גם בארץ וגם בחו"ל והם תורמים לחיזוק מערכת החיסון ושיפור פעולות העיכול.
להבדיל ממה שחושבים, הוא מסביר, כאשר לוקחים אנטיביוטיקה כמות החיידקים הפרוביוטיים שבמנה סבירה של ירקות כבושים לא תספיק לשקם את הנזק הנגרם למערכת העיכול ובדרך כלל יהיה צורך בתוסף פרוביוטי.
לרוב המחלות יש זיקה למערכת העיכול ולכן מערכת עיכול תקינה חשובה לבריאותנו הפיזית והנפשית.
כאן המקום להזכיר, כי עדיף תמיד לרכוש את הירקות הכבושים במקומות בהם הם מיוצרים בשיטה ביתית (לא כל הנמכר בבתי טבע מומלץ אגב ויש לקרוא היטב מה רשום על האריזה). או להכין אותם לבד בבית כיוון שהפיסטור הורס את אוכלוסיית החיידקים הטובים וחומרי השימור שלעתים נמצאים בירקות התעשייתיים מפריעים לחיידקים אלו לגדול וגם אינם טובים לבריאות.
הערת אזהרה- למי שעודף נתרן לא מומלץ לו (למשל לסובלים מיתר לחץ דם), לא מומלץ לאכול יותר מדי מן הירקות הללו כיוון שבדרך כלל כמות הנתרן שבהם גבוהה.
אז איך מכינים ירקות כבושים
ראשית מומלץ להשתמש בירקות אורגניים שאין בהם חומרי הדברה .
משתמשים אך ורק בצנצנת זכוכית אטומה הרמטית ייעודית לחמוצים, אותה יש לעקר על ידי הכנסתה לסיר מים רותחים (כדאי להכניס בתוך הצנצנת כפית כדי שהצנצנת לא תתפוצץ).
ועכשיו להכנה:
הכינו כמות של מים רותחים והכניסו אליהם מלח בכמות של כפית מחוקה על כל כוס מדידה של מים.
תנו למים להתקרר.
שטפו היטב את הידיים ואת הירקות, הכניסו את הירקות אל הצנצנת כסו אותם במי המלח, השאירו כ2 ס"מ מן הפתח לאוויר, אבל כסו את כל הירקות במים. הוסיפו תבלינים, שמיר, שום, עלי דפנה או פלפל אנגלי.
אפשר גם להוסיף כמוסה של פרוביוטיקה טבעית ובכך להעשיר את התהליך, אבל אין חובה.
סגרו את המכסה והניחו בטמפרטורת החדר או בחלון מוצל משהטמפרטורה בו תהיה בין 21 ל26 מעלות.
מידי יום כדאי לנער את הצנצנת כדי שכל הירקות יהיו מכוסים במי המלח ומידי יום יומיים פתחו את המכסה לשחרר את הגזים הנוצרים.
אם נוצר קצף מעל הירקות אל תדאגו. הירקות אינם מקולקלים, הוציאו את הקצף והמשיכו בתהליך.
אחרי 5-6 ימים הכניסו כפית סטרילית וטעמו את הירקות , אם הטעם סביר, אפשר להכניס למקרר, ואם לא, המשיכו עוד כמה ימים עד שתגיעו לטעם הרצוי. בהצלחה.